3 Temmuz 2019 Çarşamba

Etli Kuru Dolma

Herkesin bir eşittir yemeği vardır. Annenizin, eşinizin, arkadaşınızın... diye uzayıp giden bir liste ve ondan iyi kimse bu yemeği yapamaz iddiası. Yapı olarak iddialı bir kişiliğe sahip olmasam da iyi yaptığımı düşündüğüm ve bu yönde olumlu tepkiler aldığım bir çeşit ile karşınızdayım bugün.
Kübra = Kuru Patlıcan Dolması tek başına beni tanımlamasa da, yaptığım yemekler arasında hadi yap da yiyelim kategorisinden kendileri.
Yöre olarak kesin bir yere ait diyemiyorum, bilgim yok açıkçası. Hayalimdeki dolmayı araştırırken kim ne katıyor, ne nasıl oluyor diye okuya okuya, izleye izleye en sonunda bu noktaya geldim. Pirinç ile başlayıp bulgur ile sonlandırdığım bir yolculuk oldu. Bulgurun, pirince göre baharatı ve tatlandırmak için kullandığımız sosları daha güzel içine aldığını düşünüyorum. Kendimce güzel olmasının sebebi acı, ekşi ve tatlı dengesinin müthiş olması. Bu tarif içerisinde acılığı veren karışık (domates-biber) salça, ekşi-tatlı tadı veren ise nar ve sumak ekşisi.

Malzemeler:
  • 25 adet kuru patlıcan (Dileyen biber, kabak da ekleyebilir. Tek çeşitten yanayım ben)
  • 1 su bardağı bulgur
  • 250 gr kıyma
  • 1,5 yemek kaşığı karışık salça
  • 1 yemek kaşığı sumak ekşisi
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 adet soğan
  • Kimyon
  • Kırmızı toz biber 
  • Tuz
  • Arzunuz kadar zeytinyağı
  • Dileyen maydanoz ve dereotu da kullanabilir. Ben ilk zamanlar kullanıyordum ama eşim pek otlardan hoşlanmadığı için tercih etmiyorum. 
Sosu için;
  • 1 yemek kaşığı karışık salça
  • 1 yemek kaşığı sumak ekşisi
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi 
  • 1, 1.5 su bardağı su
Yapılışı:
  1. Kuru malzeme dolma için uygun hale getirilmelidir. Bir tencere içerisine 1 litreye yakın su konulur ve kaynar hale geldikten sonra kuru malzeme içine atılıp 10-15 dakika haşlanır.  
  2. Soğan incecik kıyılır.
  3. Kıyma, yıkanmış bulgur ve diğer malzemeler harmanlanır.
  4. Harç hazırlanıp dilediğimiz şekilde baharatlandırıldıktan sonra patlıcanlara doldurulur.
  5. Bazı yerlerde yapılan uygulamalar ağzını kapatma şeklinde ama ben görsellerde olanı tercih ediyorum.
  6. Patlıcanlar tencereye dizilir. Sos ilave edilip kısık ateşte bulgular şişinceye kadar pişirilir. 25- 30 dakika ocakta tutmak yeterli olacaktır.
Görsel Anlatım:













 






SONUÇ:





@Way2themes

Takip Edelim