9 Kasım 2018 Cuma

Bir Lezzet Şöleni : Ayvalı Ekşili Taraklık


Of of of of diyorum bu yemeğe... 
En sevdiğin yemek nedir sorusunun ağız sulanarak verilen cevabı. 
Ki ben yemek yemeği pek de sevmem.


Lezzet başkenti Gaziantep yöresine ait bir yemek Ayvalı Ekşili Taraklık. Bu eşsiz tat ile yöresel yemeklere merak salmam ile tanıştım. Açıkçası başlarda yemeğe içerisinde ayva olması sebebi ile  biraz ihtiyatlı yaklaştım.Sonuç olarak içerisinde et var ve kolay kolay bu malzemeyi gözden çıkartamıyorsun. Sonra gözümü bir anlık karartmam ve sonuç...
HARİKA BİR TAT!






Ertesi güne kalan yemeği sevmiyorum ve bir öğün için yeterli olacak kadar yemek yapma taraftarıyım. Tariflerimi de genellikle 2 kişi için veriyorum. Verdiğim malzeme listesini bunu göz önünde bulundurarak kendi ihtiyacınıza göre ayarlarsınız.

Malzemeler:

  • Yarım kilo kuzu taraklık
  • 1 büyük soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 adet ayva
  • Tuz
  • 2 yemek kaşığı Tereyağı
  • Kimyon
  • Karabiber
  • Nar ekşisi
Hazırlanışı:
Kuzu etleri tuz ve karabiber ile marine edilir.
Tereyağı eritilir.
Et her biri yüzü 3 dakika olacak kadar kızgın tavada mühürlenir.(Ben mühürleme işlemini yemeği pişireceğim döküm tenceremde yapmayı uygun görüyorum, etin lezzeti başka bir tavada kalmasın diye)


Yarım ay şeklinde doğranan soğanlar tencereye atılır ve karamelize edilir.



Salça tencereye eklenir ve kokusu çıkana kadar kavrulur.




Kızarttığımız etler tencereye konulur ve 30 saniye kadar soğan ve salça karışımı ile alt üst edilir ve içerisine etlerin boyunu 1 2 parmak geçecek kadar su konulur. Su kaynamaya başlayınca 30 dakika kısık ateşte etler pişirilir.





Etler önce su kaynayıncaya kadar yüksek ateşte pişirilir. Yemeğin suyu kaynayınca yarım saat kadar kısık ateşte pişirilir.

1 ayva kabuklu olacak şekilde dilimlenir ve yemeğin içerisine dahil edilir.




Ayva ile yarım saat kadar daha etler pişirilir. 


Sonuç olarak:















@Way2themes

Takip Edelim