Etin girmediği bir yemek ancak bu kadar lezzetli olabilirdi.
Görenler pek inanmasa da yemeği et ve diğerleri olacak şekilde sınıflandırırım. Sebze adıma et ile buluşunca anlam kazanıyor. Artık benim için Zeytinyağlı Enginar bu işin istisnası oldu. (Bamya ve yeşil fasulye de istisnadır ;)) Beslenme kültürümüzde aslında enginar pek fazla tercih edilen bir sebze değil. Aslen balkan göçmeni bir aileyiz ve Karadeniz de yaşıyoruz. Et sevdamız göçmenlikten, enginar bilmezliğimiz coğrafyamızdan kaynaklı. Muhakkak haksızlık ettiğim enginar tüketen Karadenizliler vardır; ama pazarda ve marketlerde "bir lahana" rağbeti gören bir sebze olmadığından merakım tv, dergi ve internet paylaşımlarından kaynaklı.
Ekşi, tatlı... Böyle tek bir tadın baskın olduğu yemeklerden ziyade birden fazla tadı bir arada alabileceğim yemekleri tercih ediyorum. Eğer siz de benim gibiyseniz denemeye değer bir yemek olduğunu söylemek isterim. Lafı fazla uzatmadan tarife geçmem gerekirse;
Malzemeler:
- 4-5 adet enginar
- 1 adet soğan (orta boy)
- 1 adet patates (orta boy)
- 1 adet havuç
- 1 fincan bezelye (dondurulmuş olduğu için fazla tat alamadım açıkçası)
- 1 adet portakal
- 1 adet limon
- Zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı un
- Tuz
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 2 su bardağı su
Hazırlanışı:
1- Yemeği 2 kişilik hazırlayacağım ve enginarlar fazla büyük değil. Bu sebeple garnitür kısmının fazla olup ziyan olmasını istemediğim için görseldeki büyüklüklerdeki patates, havuç ve soğanı tercih ettim. Kıyas oluşturması adına da resmi bu şekilde paylaşmak istedim. Kendi porsiyonlarınıza ve enginar büyüklüğüne göre sebzelerinizin miktar ve büyüklüklerini ayarlayabilirsiniz.
3- Soğanı ve havucu tenceremiz içerisine alıp zeytin yağı ile kavuruyoruz.
4-Ardından tenceremize 1 yemek kaşığı un ilave edip, kokusu çıkana kadar kavurma işlemine devam ediyoruz.
5- Kavrulan soğan, un ve havuç karışımının içerisine portakal ve limon suyunu ilave ediyoruz. Unun topaklanmaması için yavaş yavaş karıştırarak ilave etmekte fayda var.
6- Ardından tencerenin içerisine 2 bardak su ilave edip kaynamaya bırakıyoruz.

7- Kaynamaya başlayan sos içerisine tuz ve şekeri ilave ediyoruz.
8- Patates ve enginarları kaynayan sosun içerisine atıyoruz. ve enginarlar yumuşayana kadar kısık ateşte pişiriyoruz. Enginarlar piştikten sonra tencerenin ağzını soğuyana kadar açmıyoruz ve tencere soğuduktan sonra servis için hazır hale getiriyoruz.
Sonuç Olarak:
Afiyet Olsun!