Kendime balığı nasıl sevdirebilirim sorusunu sordum ve... Kırmızı ete renk olarak en yakın olan somon ile direncimi kırmaya karar verdim. İşte huzurlarınızda Portakallı Somon Fileto tarifi. İlk olarak bu yemeği Pinterest de gördüm ve görseli iştah açıcı geldi ve tarifi bulup denemeye karar verdim. İkinci kez yapışım. İlk denemem de çok beğendim. Acaba balığa haksızlık mı ediyorum düşüncesi ile bir de ev dışında denedim ama haksızlığı kendime etmişim. Bu sefer ki uygulamam da bazı değişikler yaptım. Olumlu sonuç aldığım yerler de oldu, beğenmediğim şeyler de. İşte günahı ve sevabıyla tarifimi sizlere sunuyorum...
Portakallı Somon Fileto [-2 kişilik-]
Malzemeler:
- 2 adet somon fileto
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 bardak portakal suyu
- Yarım limon suyu
- Biberiye ( İlk denemem de kekik kullandım ve kekiğin daha lezzetli olduğunu düşünüyorum)
- Yarım yemek kaşığı mısır unu( İlk denememde tam ölçü kullandım sosu çok katılaştırdı. Bu miktar 2 kişi için daha uygun)
- 2 adet sarımsak
- 1 yemek kaşığı bal( tam miktar uygulanmayabilir, ilk lokmamda bal tadı yoğun geldi ama sonra bir rahatsızlık yaşamadım)
- Tuz
- Karabiber
- Dilimlenmiş yarım portakal( gelecek seferi limon ile deneyeceğim)
Yapılışı:
1- Somonların iki yüzünü tuz ve karabiber ile tatlandırılır.
1- Somonların iki yüzünü tuz ve karabiber ile tatlandırılır.
2- Balıklar mühürlenir ve her bir yüz ortalama 3 dakika pişirilir.(3 dakikaya körü körüne bağlı kalınmasına gerek yok, kendi adıma 3 dakika kızartmak benim için fazla geldi.Balıkları kurutmamaya özen göstermeyi unutmayın sadece.)
3- 2 diş dövülmüş sarımsak ve biberiye ile yağ lezzetlendirilir. Yani diğer bir deyiş ile sarımsak sotelenir.( Yarım saniye kadar) Bir önceki işlemde kullandığımız yağ ile devam etmenizi öneririm.
5- Ardından bir su bardağı portakal suyunu tavaya ilave ediniz.
6- 1 yemek kaşığı kadar limon suyu da tavaya eklenir. ( Ben belki biraz daha fazla eklemiş olabilirim:) )
7- Portakal dilimleri de Tavaya eklenir. Bir önceki denemem de portakal kabuğu rendesi de kullanmıştım. Bu tarifim içerisinde tercih etmedim; ama kabuklar daha güzel kıvam veriyor. 1 portakal kabuğunun rendesini kullanmanızı tavsiye ederim.
8- 1 yemek kaşığı bal da sos içerisine eklenir. Kendi adıma 2 kişi için balın miktarının fazla olduğunu düşündüm. 1 tatlı kaşığı olarak tercih edebilirsiniz.
9- Son olarak mısır unu da eklenir. 'İlk denemem de 1 yemek kaşığını tam olarak kullanmıştım ve sos çok çabuk koyulaşıp katı bir hal almıştı. Bu sebeple fotoğraftaki kadar bir miktar kullandım ve sos ile somonları kaşık yardımı ile daha rahat özdeşleştirdim.'
10- Sosun kaynaması beklenir.
11- Sos kaynadıktan sonra içerisine somonlar ilave edilir. Ben somonları iki parçaya bölmeyi tercih ettim. Kaşık yardımı ile sos sürekli olarak somonların üzerine dökülerek bu şekilde 5 dakika pişirilir.
Ve işte sonuç.
Tabak içerisindeki diğer misafirlerimiz: Börülce salatası, Karnabahar ve Patates (zeytin yağı ve baharatlar ile fırınlanmış, sadece limon suyu ile soslandırılmış) ve Somon Fileto