1 Ekim 2018 Pazartesi

Ispanak mı?

Ispanak mı?
Hiç sevmem!
Ispanak, lahana ve pırasa için söyleyebileceğim tek cümle bu...
Bu üç sebze ile olan münasebetimi azami sevgi boyutuna çekmeye çalışıyorum.
İşte bu çalışmalarımın bir sonucu olarak mantarlı ıspanak yemeğini denedim. Evveliyatı olan bir tarif midir bilemem; ama zamanın birinde tembellik ve evde kalan malzemelerin boşa gitmemesi adına bir araya getirilip ortaya çıkan bir ürün. Açıkçası çok hoşuma gitti. Şimdi amaç eşime beğendirmeye çalışmak! Zira kendileri de en az benim kadar sever bu muhteşem üçlüyü...

Gelelim günün konusuna;

        MANTARLI ISPANAK

Dediğim gibi şans eseri denediğim bir yemekti ve sonucu damak tadıma uygun oldu.Aslında ıspanağı sevmemenin nedeni lezzetsiz bulmam.Mantarlı deneyince daha bir sulu ve abartılı olmayacak şekilde aromalı oldu. Ben sonuçtan memnun kaldım, umarım sizler de beğenirsiniz.

MALZEMELER:
  • 150 gr kıyma
  • 250 gr mantar
  • Yarım kilo ıspanak
  • 1 adet domates
  • 1 orta boy soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Balsamik Sirke
  • Tuz
YAPILIŞI:
                  "Yemek 4 kişiliktir."
1- Soğanları küp küp doğruyoruz ve zeytin yağı ile derince bir tencerede kavuruyoruz.
2- 150 gr kıymayı tencereye atıp kavurmaya devam ediyoruz. ( Görselde kullandığım kıyma başka bir yemekten ayırdığım parça, fazla geldi ve ben ziyan etmek istemedim. Bu sebeple domatesli ve biberli.)


3- Mantarları da küp küp doğruyoruz.


4- Doğradığımız mantarı tencereye ilave ediyoruz ve karıştırıyoruz.




5- 1 orta boy domatesi de küp küp doğrayıp tencereye ilave ediyoruz.Ben tuzu bu aşamada atmayı tercih ediyorum. 




6-  1 yemek kaşığı karışık biber (acılı) ve domates salçasını tencereye ekliyoruz. Mantar ve domates kendini suyunu salan gıdalardır. Biraz sebzelerin bu su ile pişmesini beklemekte ve salçanın kokusunun çıkmasında fayda var (8-10 dakika kadar)

(Salçayı dilerseniz soğanı kavurduktan sonra da ilave edebilirsiniz. Ben genel olarak yemeklere bu şekilde katmayı tercih ediyorum.)




7- Yemeği tadarak yapmakta fayda var. Mantar pişme kıvamına geldiyse yemeğe ıspanağımızı ilave ediyoruz.


8- Ardından sarımsağı(ezerek) yemeğe ilave ediyoruz. Bu tarz aromatik tatları son aşamada ilave etmemin (ezerek koymamın da) sebebi  tadının yemeğe daha güzel geçtiğine inanmamdan kaynaklı.Sarımsağın lezzeti içinde kaybolana kadar pişirmemeye özen gösteriyorum.


9- Bu tamamen zevke bağlı bir malzeme. Acı ile sorunlu ilişki yaşayıp vazgeçemeyenler için çare. Acıyı ekşisi ile yumuşatıp yiyebiliyorum.En azından öyle değilse bile kendimi böyle avutuyorum. Tam bir ekşi severim :))


10- "10-12" dakikalık bir süre kapak kapalı bir şekilde orta-kısık ateşte pişiriyoruz.(en büyük ocağın orta-kısığında yaptım) Mümkün olduğunca yemeği kendi suyunda pişirmeye özen gösteriyorum. Şansa mantar çok su salmazsa o zaman su ilave ediyorum. Bu yemeğim istediğim gibi oldu su ilave etmeye gerek kalmadı.


              SONUÇ:







Afiyet olsun...

@Way2themes

Takip Edelim